Thursday, 26 September 2013

KENAPA SHAKLEE ?

Assalamualaikum untuk anda yang dirahmati Allah.


Kerapkali saya menerima inbox yang bertanya kenapa saya mencadangkan atau mengesyorkan produk Shaklee. 

Tidak kurang juga yang melamar untuk pelbagai produk pemakanan yang lain. 

Selalu juga orang bertanya, Doktor buat Shaklee ke?

Terpanggil untuk berkongsi pengalaman saya. 

September 2004 ~ 9 tahun lepas.

Saya rasa buntu dengan keadaan suami yang menghidap migraine yang sangat kronik. Hampir setiap minggu, pasti ada attack sehingga tahap menghantuk-hantuk kepala ke dinding. 

Pelbagai ubat tahan sakit dah saya beri, dari yang biasa-biasa, sampailah yang paling kuat. Sama je. Habis ubat tahan sakit, sakit la semula. In a process untuk dapatkan Ct-brain appointment. Takut juga ada ketumbuhan, etc.. Nauzubillah.

As a doctor, banyak pesakit saya yang ‘bocor’ usus disebabkan terlalu banyak makan ubat tahan sakit. Yang menderita kegagalan buah pinggang pun tak kurang banyaknya. 

So, saya dah boleh jangka, jika keadaan berterusan begini, risiko untuk suami menjadi sebahagian dari statistik sangat tinggi. NO! Saya tak sanggup. Sudahlah arwah ayah dulu.

Saya mula mencari alternatif kepada rawatan dan mula mencari jawapan melalui kekuatan nutrisi. Mula menjinak-jinakkan diri ke farmasi untuk mencari supplement. Walaupun tahu kebanyakkan di farmasi adalah ‘chemical based’ tetapi, tidak banyak pilihan ketika itu. 

Allah Maha Mendengar.

Tiba-tiba saya mendapat panggilan telefon di satu petang, ada pula rakan sekolah lama ingin datang ziarah ke rumah. Benarlah kata orang, tetamu datang membawa rezeki.  Tapi rezeki kali ini ~ Satu hadiah yang mula-mula saya nak tolak juga, almaklumlah.. Bila dengar melalui MLM, ada juga rasa nak lari.. hihi

Tapi, saya sentiasa bersikap terbuka. 

Walaupun bergelar doktor perubatan, tak semestinya kita tahu semua. Saya buang ego sebagai seorang doktor. Berapa banyak la subjek nutrisi di ajar masa di sekolah perubatan dulu, kurang dari 5% rasanya. Kalu ubat memang banyak la. 

Tapi, ilmu Allah tu luas. Apa yang kita tak tahu, tak semestinya tak bagus. Betul ke Betul? 

Jangan perlekeh pengetahuan insan lain.  

Macam payung terjun, kena terbuka luas baru berfungsi dengan baik, sama juga dengan minda kita. Kalu tertutup taksub, kita akan banyak hilang peluang yang Allah berikan.

Walaubagaimanapun, orang yang dah biasa menggunakan otak kiri - masih akan mencari fakta. Clinical studies.

Saya mula mencari fakta-fakta sains dan ujian klinikal ke atas produk-produk Shaklee. Bimbang jugak jika ada steroid etc. 


Alhamdulillah, semua pembacaan dan kajian sendiri saya menunjukkan jawapan yang positif terhadap produk Shaklee. Bukan senang nak percaya. Biasanya doktor mmg dilatih utk melihat evidence based medicine. 


Shaklee mempunyai banyak back-up science studies.



So, saya lebih confident dan saya dibukakan hati  untuk seterusnya menggunakan produk Shaklee, of course, specially for my beloved hubby. Antara produk awal yang dia makan malam tu – ESP, Bco, Vita C, Vitalea + Calsium. 

Pukul 3 pagi, tiba-tiba dia bangun sakit perut, cirit birit. Wah.. Risau jugak, keracunan ke apa ni? Shaklee ‘Natural based’, produk sejak tahun 1915, takkan la keracunan kot.. Confirm toksik banyak dan healing crisis ni, that was my thought.

Tapi , dengan kuasa diktator sebagai menteri kesihatan di rumah..hihi.. Saya paksa dia untuk teruskan pengambilan supplement tersebut. Suprisingly, selepas seminggu, tak ada migraine attack. 

Lepas 2 minggu pun tak ada.  Siap tunggu attack lagi dan ada pernah sekali, cuba kenakan hujan di kepala. Selalunya kalu kena hujan, sure tumbang, tapi Alhamdulillah. It really works.

Ok, gembira dengan testimoni pertama saya yang menunjukkan hasil positif.

Saya beralih  ke mak saya pula – Gastrik yang sangat teruk, almost setiap bulan kena. Pantang salah makan sikit, terus sakit perut, muntah-muntuh, cirit birit dan flat untuk sehari dua. 

Bertangguh nak buat scope sbb kesian sangat nak tengok mak saya di masukkan ‘wayar hitam berkamera’ tu kat mulut.. huhu. Ubat gastric dah macam-macam la. Kalu setakat ubat biasa dah tak jalan. 



Saya just bagi mak saya masa tu – ESP, Alfalfa, Zinc + Beta carotene. 

She shown tremendous improvement within one month. Mula-mula macam tak percaya. Tak kan la supplement lagi power dari ubat. Kalu cam tu, kenapa tak ajar masa kat medical school dulu? Kenapa government tak supply? 

Tapi, bila saya membaca lebih lanjut– saya dapat jawapan. 

Badan kita adalah satu mesin kompleks yang istimewa yang Allah ciptakan. 

Beri dia nutrisi atau zat yang diperlukan, dia tahu untuk ‘repair’ sendiri. 

Body Healing Mechanism. Subhanallah.

Saya terfikir, jika suami dan mak saya mendapat kebaikan dari produk Shaklee. Kenapa tidak saya berkongsi dengan keluarga, rakan-rakan dan pesakit saya. 

Then, bermulalah sessi sharing saya yang membawa kepada pelbagai tanggapan negative keluarga, kawan-kawan etc etc..

Pelbagai reaksi saya terima ..

Supplement? Rubbish! Just an expensive urine!

Dah tak cukup duit ke jadi doktor sampai nak buat Shaklee?

Shaklee mahal. Nak cepat kaya la tu.

Doktor mana boleh berniaga. Langgar etika.

Desperate sangat ke?

Boleh. Doktor kalu jual tahi bungkus cantik-cantik pun orang beli.

Itu tak termasuk panas telinga bila kawan-kawan perli.

Orang kaya la. Jutawan la. Saya amin kan saja doa-doa itu.



This is what I get, 9 years ago. Sinis. Pedih. Sedih. Hanya Allah je yang tahu.

Hippocrates Oath kata : DO NO HARM. Itu yang saya pegang.

Saya tak jual ubat batuk haram di klinik.
Saya tak ada jual ubat tidur. 
Saya tak tambah apa-apa dadah yang membahayakan diri. 
Saya tak bantu siapa-siapa gugurkan anak melalui produk. 

Saya hanya berkongsi nutrisi, pemakanan yang sel kita perlukan. 

Itu yang menjadi pegangan saya. Tak perlu rasa bersalah. Itu yang menjadi visi dan misi saya bahawa satu hari nanti, pasti ramai yang sedar kepentingan pemakanan tambahan dalam kehidupan dunia sekarang.

Ini yang menyuntik semangat saya untuk mendalami ‘Preventive Medicine’. Biar agak lari dari mainstream medicine, tapi saya tahu saya ada misi dan visi saya sendiri. 

Walaupun dibesarkan dalam keluarga bussiness minded - Mak dan arwah ayah mmg nak jadi jadi bisnesswoman, tapi sy berkeras nak jadi doktor. Jiwa sains kata saya..hihi. Tapi rupa-rupanya darah bisness memang ada sedikit sebanyak. Saya juga tengok lifestyle orang berniaga. Masa urus sendir. Tak de punch in dan punch out. Bebas!


Saya mula berkongsi dengan ramai orang. Bila kita berkongsi kebaikan, kita juga akan dapat kebaikan. Buat baik kan dapat pahala. By sharing, kita dapat Cash, Car dan Convention bonus dari company Shaklee. Tak apa, kalu kita nak tolak pun boleh, tapi dah company nak bagi.. Rezeki jangan di tolak. 

Apa yang saya perhatikan. Ramai orang datang dan pergi bila buat bisnes Shaklee. 

Tapi saya di sini bukan sekadar untuk Duit, Kereta atau Pelancongan percuma sahaja. Alhamdulillah, 5 figure income, 2 kali bonus kereta dan pelancongan ke luar negara dah banyak kali kami rasa tapi bukan itu sahaja matlamatnya.

Bukan itu matlamat saya. Ada banyak perkara yang lebih besar dari itu. 

Saya tidak mahu anda semua memenuhi katil-katil di hospital. 


Biar tak ramai pesakit. Biar semua orang sihat. Biar kawan-kawan doktor saya di hospital boleh rehat sedikit. Health is Wealth!

Selain kesihatan. Kekuatan ‘Emotional Intelligence’  banyak yang kami dapat melalui bisnes Shaklee. 

Ni gambar kami masa 2004 - tak sangka, hanya seronok berkongsi kekuatan nutrisi shaklee, ter'buat' bisness pulak.. hihi. Tetapi, itu lah keputusan yang terbaik saya telah lakukan. Meskipun banyak cabaran dalam perniagaan ini, sangat berbaloi.


Syukur. Kini saya sedar, Allah has a good plan for us dan Shaklee adalah platform untuk dia mengasah kekuatan jiwa kami. Dia ada plan untuk kami. Feeling Blessed.



Pergantungan pada Allah semakin akrab. Melayan pelbagai karenah manusia, mematangkan kami dalam komunikasi kemanusiaan. 

Banyak perkara ini saya tak dapat dalam dunia pekerjaan. Setiap bulan ada gaji, rasa sangat selamat. 

Bersyukur tetapi ada sesuatu yang kurang dan kosong dalam diri. 

Kebebasan membuat apa yang saya suka!. 

Terlalu sibuk jaga orang sakit, kadang-kadang anak sendiri sakit, bibik yang jaga sebab tak dapat cuti. Masa di rumah terhad. 8 jam dah tentu di tempat kerja. Tak nampak anak depan mata. Sebagai ibu, syurga kita adalah bila sentiasa bersama anak-anak. Dan itulah impian saya. Spending more time with them.

Itu semua pengalaman yang saya kutip 9 tahun lepas. Sangat mematangkan kami. Hidup sekali je, kenapa perlu stress hari-hari. Betul ke Betul? 

Alhamdulillah, Things changed now! Dulu susah nak tengok orang sekulit dengan kita makan supplement. Sekarang ni bila buka fb – ramai yang dah mula share produk-produk Shaklee. Pada saya itu menunjukkan kesedaran tentang kepentingan supplements dalam kehidupan sekarang. 

Saya gembira bila melihat ramai prihatin terhadap kesihatan sendiri. Cuma apa yang saya perhatikan, jangan terlalu mengejar UV. Bila niat kita lebih ikhlas, perkongsian akan jadi lebih manis. Rezeki Allah seperti udara. Cukup untuk semua orang. Hidup lebih tenang.



Shaklee has changed my life since 2004.

It changed our health.
It changed our thinking. 
It change our maturity.

For me, it is not just health or products, but a gift of new opportunity to a new life. 

Kepada anda yang prihatin untuk menggunakan supplement - Shaklee adalah  pilihan yang anda boleh fikirkan secara serius.


Kepada anda yang ingin memulakan perniagaan Shaklee. Kami di Future Wellness Presidential Master group bersedia untuk berkongsi pengalaman jatuh bangun kami dalam perniagaan shaklee.


In shaa Allah, training dan support system yang dapat membantu anda untuk melakar kejayaan dalam perniagaan.


Sebagai Master Coordinator yang telah membantu ramai insan diluar sana. Tiba masanya kami memberi dan membantu lebih ramai insan untuk mendapatkan bimbingan yang lebih baik dalam bidang perniagaan dan agar tidak di tipu dan dianiaya. Agar tidak menjadi 'mangsa' penipuan syarikat MLM yang tidak bertanggungjawab.


Jika ada Ilmu, Informasi dan Mentor yang betul, kami pasti segala impian anda untuk Lebih Sihat, Bebas masalah kewangan dan mempunyai gaya hidup yang diimpikan pasti menjadi kenyataan. In shaa Allah. Hidup bebas tanpa Bos! 


Saya ingin membantu sesiapa sahaja yang ingin memperbaiki tahap kesihatan mereka, ingin memulakan perniagaan Shaklee dan ingin membina lebih banyak kejayaan mereka, saya sedang mencari 7 orang yang inginkan perundingan 100% PERCUMA dari saya.


Hubungi / SMS to 017 508 4430

Atau Like Fan Page saya : www.facebook.com/pages/Dr-Malinda-Health-Beauty-Clinic


Salam Kejayaan,


- Dr. Malinda

56 comments:

  1. Wow amazing!... yup.. ramai dh dpt kesannya. Syukur diprtemukan dgn Shaklee... emy... http://sihatgojes.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah dipertemukn dgn Shaklee juga... Jazakillahu khayran kasira Dr for the wonderful sharing... Totally agree that Shaklee is not just about the products and 3Cs... it is more than that. :)

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah...kita berikhtiar, DIA yg mengizinkannya...niat ikhlas,insyaallah semua jalan...perkongsian yg sgt menarik dari doc..tqvm..mohon share ye doc..

    Juga,dijemput ke www.kamikamuvitamin.blogspot.com
    Insyaallah,sama-sama kita lakukan yg terbaik...bila tubuh badan sihat,insyaallah amalan pon turut sama elok...Allahukholiq

    ReplyDelete
  4. perkongsian yang menyuntik semangat....ramai yang stil misconcept tentang supplement, saya berusaha tuk improve myself and keep on sharing so that they can truly understand, what supplement is all about, especially natural vitamin shaklee

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah..satu pengongsian yang dapat menguatkan lagi fakta-fakta berkaitan dengan Shaklee..:). Jemput baca www.vitaminaisyah@blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Bagus ceritenye dr marlinda....anak saya pun ada migrain gastrik macam husband you jugak...tp saya srh baca blog you ni diaorang degil...bila sakit ngadu kat kita ibu nye..dah buat apa tu yang masuk wire dalam mulut tu.....saya pun tak tahu apa namanye....suruh gak dia makan shaklee ni...saya pun ahli jugak dan dia dah makan tp tak consistant la...camna tu

    ReplyDelete
  7. satu perkongsian yang sangat baik.memberi lebih inspirasi untuk berjuang dalam bidang ini.rupa rupanya, cabaran semua orang hampir sama, yang berbeza adalah bagaimana kita menghadapai cabaran tersebut.
    slm.
    syirah

    ReplyDelete
  8. salam dr malinda...setiap tulisan dr betul2 memberi kesan pada saya dan semoga dengan perkongsian dr ini, lebih ramai yang anti suplemen akan celik mata!

    ReplyDelete
  9. As-salam doc..nice entry..sy setuju yang kita perlu mencuba dulu utk tahu keberkesanannya, dan jgn mudah mengalah..tidak kira apa jua, kita harus berani mencuba..saya pernah ditanya oleh rakan sekerja "kenapa ramai ambil shaklee" dan apa yang saya mampu jawab, "awak patut cuba dulu kemudian awk bgtau saya kenapa".. Mohon share yer doc..thanks..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum docs
    Entry yg sangat baik,mohon utk share supaya sgala ilmu dan pgalaman doc dpt mbuka mata mereka bkenaan supplements shaklee

    ReplyDelete
  11. betul2 akan membuka hati orang yg susah nak percaya vitamin ni memang ada kebaikannye....mohon share ye dr,semoga rakyat malaysia ramai yg boleh berkonsi kebaikan vitamin shaklee ni,inshaallah....

    ReplyDelete
  12. tertarik dengan perkongsian ni... alhamdillah... is folo sini (^____^)

    salam ukhwah (^___^)

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah...Allahuakbar...perkongsian yang indah. Thanks doc.

    ReplyDelete
  14. Betul...

    Ramai sangat yang anggap suplemen ni as wastage.. Buang duit je..

    Kadang2 tu, bila kita pengamal suplemen ni tak sihat ke, anak2 sakit ke mesti ada suara2 sumbang 'aihhh mkn suplemen pn sakit baik xpyh mkn'..

    Lupa agaknya mereka dgn ketentuab Allah..

    Allah suruh kita berikhtiar, kemudian baru bertawakkal..

    Dan inilah salah satu cara utk kita berikhtiar kn...

    ReplyDelete
  15. sangat setuju..saya jatuh cinta lps ikhtiar utk anak berhasil..nice sharing doc

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah..minda org kita semakin berubah..insyaallah,semoga kita sama2 diberikn kshtn yg baik..

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah Dr..saya seperti Dr juga..terjunnya saya dalam dunia Shaklee disebabkan ingin beri vitamin yang terbaik untuk anak2..mohon share ye Dr dlm blog saya http://www.multivitaminbest.com ..terima kasih.

    ReplyDelete
  18. saya asalnya mencuba utk diri sendiri.bila dapat hasil yg sangat2 positif trs join shaklee.ALHAMDULILLAH.mohon utk dikongsikan kt blog saya http://jomubahuntuksihat.blogspot.com/ tq DR.

    ReplyDelete
  19. ALHAMDULLILAH... MOHON SHARE DI BLOG SAYA JUGA cutieliesa.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. As salam doktor. Such an inspired story. Saya juga bertemu dengan shaklee sejak sepupu saya juga seorang doktor rekemenkan untuk consume supplements kesihatan.

    Tapi doktor, saya on treatment for hipertiroid. Saya ada jgk tanya doktor yg rawat saya tu. Dia tak galakkan saya ambil suppliment, doktor tu suruh stop dulu dr guna any suppliment sebb saya makan ubay hospital.

    Apa pendapat doktor berkaitan ni. Ada doktor menggalakkan, ada yang sebaliknya.

    Tq

    ReplyDelete
  21. salam dr.malinda...pengalaman yg sangat mmberangsangkan dari seorang yg bergelar doktor...smooth..sy mohon share di blog saya http://mummyzulizan.blogspot.com ... terima kasih

    ReplyDelete
  22. perkongsian yg sgt membina...terima kasih Dr.Malinda

    ReplyDelete
  23. mencari entry berkaitan shaklee dan buah pinggang menemukan izan dengan cerita kisah Dr.Malinda.. I will share the good of shaklee to others..izan tak sempat nak kongsi dengan arwah ayah yg mengidap strok, kompilasi jantung dan buang pinggang..x sampai 24 jam keluar IJN ayah meninggal..sedih sangat..sudah ketetapan Allah..

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum doktor...very inspiring story. Mohon share di blog sy ye doc.. http://dilakazuha.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. Alhamdulillah...syukur dipertemukan dengan Shaklee.. thank you Allah.

    ReplyDelete
  26. Alhamdulillah...syukur dipertemukan dengan Shaklee.. thank you Allah.

    ReplyDelete
  27. Jemput ke blog saya...http://irdinamine.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. Alhamdulillah ditemukan dengan Shaklee...jemput ke blog saya

    http://ummiammararif.blogspot.com/

    ReplyDelete
  29. Alhamdulillah di temukan dengan shaklee..akan pasti istilah tiada boss tu yang akan jd impian sya...

    Saya akan membantu keluarga, rakan2, dan mereka diluar sana dengan kesihatan yang mantap tanpa ragu2...

    Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  30. Alhamdulillah, entry yg begitu menyakinkan..rasa lbih yakin utk trus mgunakan produk shaklee.. Firdaus..www.firdauslegacy.blogspot.com

    ReplyDelete
  31. Syukur alhamdulillah dpt jumpa entry ni. Keyakinan ku lebih bertmbh utk menyakinkan org d luar sana about Shaklee.

    ReplyDelete
  32. saya pon berjinak2 dengan shaklee jugak. dan banyak buat revision pasal produk shaklee. nak bisnes pon kena ad ilmu kan.
    jom visit blog saya. http://syamimicincinungu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  33. assalam dr...alhamdulillah ..entri yang amat meyakinkan saya dengan shaklee..mohon st share entri dr ni di page saya...trima kasih

    ReplyDelete
  34. Alhamdullillah..."preventive medecine"...saya suk ayat tu..kadang2 susah nak yakin orang sains without evidence...you proof it Doc..

    ninyfariza82.blogspot.com

    ReplyDelete
  35. Alhamdulilah dipertemukan dgn shaklee.. testimoni sendiri. Bila baca di sni, lagi bersemangat untuj sharing kebaikan shaklee kpd org lain. In shaa allah.. katahatikhadijah.blogspot.com

    ReplyDelete
  36. Ya Allah... hampir menitiskan airmata saya. Boleh rasa pengakuan ikhlas doctor. Ikhlas mbantu mereka yg bermasalah... jazakillah doc..

    feel free to blogwalking to my blog

    www.bidadarigojes.blogspot.com

    in shaa Allah.. sy akn jd ur silent reader

    ReplyDelete
  37. Good sharing doc��. Mohon share ye. Feel free to visit my blog too. http://mamaolin.blogspot.com

    ReplyDelete
  38. Good sharing doc��. Mohon share ye. Feel free to visit my blog too. http://mamaolin.blogspot.com

    ReplyDelete
  39. thank doc..good sharing..jom lawat blog saya http://ddiamondvitshop.blogspot.com

    ReplyDelete
  40. Perkongsian yang sangat terkesan di dalam hati.
    http://aizashoppe.blogspot.com/

    ReplyDelete
  41. Alhamdulillah, sungguh memberi kesan pada minda dan hati saya untuk terus bersama Shaklee...

    ReplyDelete
  42. Alhmdulillahhh.. syukur..shaklee supliment sebagai asbab...kita ikhtiar yg terbaik

    ReplyDelete
  43. In sha Allah dgn izin-Nya

    Jemput datang ke umareomma.blogspot.com

    ReplyDelete
  44. Alhamdulillah.. sy juga yakin dengan Shaklee.termasuk juga sepupu sy seorang doktor yang juga memilih Shaklee.

    ReplyDelete
  45. Alhamdulillah, terima kasih atas penjelasan yg menarik, so amazing...membantu bukan sekadar menjual...membantu dgn ilmu..

    Ketahui 7 Sebab Suami Wajib Teman Isteri Semasa Bersalin

    ReplyDelete
  46. sy suka isi blog doc.mohon share yer.. very inspiring

    ReplyDelete
  47. alhandulillah..mohon share.. :))

    ReplyDelete
  48. SY PON PENGGUNA SHAKLEE..ALHAMDULILAH....MOHON SHARE DR...

    ReplyDelete
  49. semenjak guna shaklee ,saya rasa keluarga saya semakin sihat..alhamdulillah
    www.akukaksu.blogspot.com

    ReplyDelete
  50. alhamdulillah. sy mohon share ye doc :)

    ReplyDelete
  51. Salam doc. Saya menghidap migrain 10tahun dah. Bagaimana rawatan dan jenis produk shaklee yang disyorkan.

    ReplyDelete
  52. Salam. Saya suka baca posting Dr. Indah bahasanya. Cantik. Mudah dan senang difahami.

    Betul. Saya juga pengguna Shaklee untuk 2-3 tahun sebelum akhirnya buat keputusan untuk buat bisnes secara serius. Bukan bermaksud nak kejar UV, tapi macam Dr. cakap sendiri... untuk share kebaikan produk sebab bila kita dah makan, kita sendiri alami perubahan tu. Dan perubahan tu macam tak seronok if simpan sorang sorang kan?

    Tentunya tak semua produk yang saya dah cuba, tapi eventually. Setiap kali cuba satu produk Shaklee, setiap tu juga akan rasa amazed sebab memang nampak perubahan. Dan seperti Dr. (regardless how cliche I may sound), Allah tunjukkan saya untuk terdetik hati nak buat Shaklee secara serius waktu saya betul betul putus harapan. Its more of like masa tu, Shaklee is the light at the end of a really dark tunnel!

    InshaAllah, saya akan bersabar dan berusaha setakat mana yang saya mampu untuk berkongsi kebaikan produk ni dengan orang ramai dan mereka yang memerlukan, sebab whatever people claimed or said about medicines, sebenarnya 'we are what we eat'. So, if nak sihat... memang lah kena start cuci and eat well, so sistem bagus and less potential nak sakit all the time, kan?

    So, thank you very much Dr. dan saya betul betul suka Blog Dr. and if you don't mind, boleh tak saya nak link Blog Dr. di blog saya? So, people akan realized that Shaklee is supplement tapi it did wonders sebab its natural based. Kan.

    Terima kasih dan assalamualaikum.

    ReplyDelete
  53. Mohon share ye Dr...saya suka penulisan Dr..byk yg sy belajar

    ReplyDelete