Sunday, 14 April 2013

PERIA KATAK

PERNAH DENGAR TENTANG OKINAWAN? | Salah satu thesis master saya adalah tentang Okinawa. Mereka ini adalah populasi manusia yang hidup paling tua di dunia, tinggal di kepulauan Okinawa, Jepun.

Setakat nak tengok orang-orang tua umur 90 tahun - 100 tahun naik basikal pergi pasar tu senang sangat, kerana rata-rata mereka hidup 90 - 110 tahun ! Kita kat sini?? hihi..

Antara rahsia mereka adalah Diet yang di amalkan! Dan salah satu makanan utama mereka adalah Bitter Gourd atau nama melayunya Peria Katak.

Ramai yang tahu Peria katak ni bagus.. So, apa sebenarnya yg ada dalam Peria Katak & apa fungsinya pada kesihatan kita?

~ Sangat rendah kalori, hanya 17 kalori dlm 100g.
(bagus amik waktu diet)

~ Tinggi Fiber, Mineral & Anti-oksidan

~ Mempunyai Phyto-nutrient, Poplypeptide-P dan Charatin yang membantu mengawal gula dalam darah. (Bagus untuk pesakit Diabetes Type II)

~ Tinggi Vitamin C, Carotene, Leutein dan zea-xanthin

(Anti-oksida yang bagus untuk anti-penuaan, anti-kanser dan mencegah penyakit kronik )

~ Mengandungi Niacin (vitamin B3), Pantothenic acid (vitamin B5), Pyridoxine (Viamin B6), Zat Besi, Zinc, Manganese dan Magnesium.

~ Membantu menurunkan kolestrol

~ Membantu mencegah sembelit

~ Mencegah jangkitan

Kita tak berapa suka nak makan sebab rasa dia pahit.. huhu.. tapi kepahitan tu lah yang menyebabkan populasi di Okinawa hidup lama! Dan kemanisan di sini menyebabkan kita menderita pelbagai penyakit ketika usia muda.. Betul ke Betul ??

Kaedah yang paling mudah untuk ambil Peria katak ni ialah dengan meminum jus yang di ambil daripada 2 -3 biji peria pada setiap pagi (tanpa biji) atau sekiranya tidak mahu meminum jusnya, penghidap diabetes juga boleh meminum air rebusannya.

Selamat Mencuba!

- Dr. Malinda




12 comments:

  1. selalu dengar tentang khasiat peria katak ni, tapi nak makan tu liat sket. kalau balik kg dan mak masakkan , makan je.kdg2 makan mentah, dengan ulam.tapi bila balik umah sendiri, kalau shopping kat pasar, tak pandang pun peria ni..hehhe..

    ReplyDelete
  2. Salam. Terima kasih Dr di atas perkongsian. Kami baru saja mengamalkan jus peria katak ini..

    ReplyDelete
  3. Salam dr. Biji peria katak ni perlu dibuang terlebih dahulu ye. Saya baru saja mencubanya tapi sy blend peria ni sebiji tanpa membuang bijinya. Then saya tapis dan minum airnya terus. Memang agak pahit sebab saya tak campur apa2 namun kerana memikirkirnya ianya ubat yang baik saya dapat juga minum hingga habis dalam satu MUG........boleh dr beritahu berapa kadar yang cukup untuk mengambilnya, berapa biji, yang sebiji ni pun pahitnya masyaallah......

    ReplyDelete
  4. Nak lagi best,peria campur dgn epal hijau masa blend. :) sedap. Selamat mencuba

    ReplyDelete
  5. Salam Dr. Saya disahkan mengandung selepas 11 tahun tidak bersalin. Pada mulanya berasa sgt excited tetapi setelah buat check up dan suspect kencing manis...saya terus mencari petua dan akhirnya saya cuba jus peria katak campur epal hijau. Tetapi ada pula yg memberi pendapat ibu mengandung tak elok amalkan jus ini kerana mungkin ada masalah pada baby. Betul ke? Boleh sesiapa beri pendapat/cadangan sebab sekarang saya amat stress x dpt makan yang saya nak makan demi menjaga pantang.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.stylecraze.com/articles/side-effects-of-bitter-gourd/

      Delete
  6. Saya mengamalkannya daily, i blend it to be juice n drink it purely. Sekarang dah jadi part of my daily intake

    Benefit nya Saya jarang sakit , demam or batok
    ...Buang air Besar lawas.. pelihatan lebih jelas
    Senang Tidor n deep sleep ...kulit Muka semakin jernih

    Bitter is my honey

    Azhar ali

    ReplyDelete
  7. Amalan minum Jus Peria elok nya berapa kali sehari dan berapa biji sekali blend?

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Doktor.

    Boleh saya tahu sejauh mana keberkesanan peria katak dalam memulihkan penyakit kencing manis ?

    Baru2 ini terbaca artikel yang menyatakan peria katak mampu menyembuhkan kencing manis.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  9. First time makan peria dulu memang tak habis. Sebab pahit.

    Thanks doc berkongsi khasiat peria katak ni.

    ReplyDelete
  10. Peria katak campur epal hijau utk kesihatan..

    ReplyDelete