Tuesday, 9 April 2013

LEMAK BADAN BERLEBIHAN!

LEMAK OH LEMAK !! | Pernah tak anda cuba berdiet beberapa minggu tapi nak turun 1-2 kg pun susah? Selepas 2-3 bulan, anda give up dan kata ~ Jaga makan pun tak turun, baik aku makan jer.. & anda pun kembalilah ke cara makan yang sama??

Kenapa jadi macam tu? Actually, Tak semua lemak tu sama ~ Ada 3 Jenis Lemak dalam badan kita :

1) Structural Fat

'Lemak baik' ini penting untuk protect organ-organ dalaman, sendi dan membentuk rupa bentuk muka. Lemak ini biasanya tidak digunakan sebagai sumber tenaga.

2) Normal Fat Reserve

'Lemak baik' ini ada di sekitar tubuh kita dan akan digunakan dan dibakar sebagai sumber tenaga bila diperlukan. Fungsi spt 'Tangki Tenaga'

3) Abnormal Stored Fat

'Lemak tak berapa nak baik' ni di kenali sebagai 'tisu adipose'. Ia adalah lemak yang tidak diperlukan oleh tubuh dan akan disimpan di bawah kulit, sekitar organ dalaman yang berfungsi sebagai 'Tangki Spare'. Lemak ini akan kelihatan 'membuncit' dan 'berlipat-lipat' di tubuh anda !!

Ia sangat AKTIF mengeluarkan toksik chemical dan hormon 'estrone' yang akan menggangu sistem tubuh anda.. Lemak ini TIDAK digunakan sebagai sumber tenaga utama.. Hanya dalam keadaan tubuh yang hampir 'kebuluran' sahaja, lemak ini akan dibakar & mula digunakan sebagai tenaga !!

So... Nampak kan? Bila anda ber'diet' 1-2 bulan pertama, lemak Jenis 2 yang dibakar tetapi Lemak Jenis 3 akan kekal di situ!!

Hanya jika anda teruskan 'perjuangan' untuk membakar itu, barulah Lemak Jenis 3 itu di bakar !! Tetapi, biasanya.. Ketika itu anda sudah pun Give Up dan kembali kepada cara makan yang sama! Hasilnya? Lemak itu akan 'bergumbira' melebarkan sayap-sayap mereka...huhuhu !!

Moral of the story ~ Jom kita 'PERSISTENT' dalam apa jua yang kita lakukan, kerana ramai yang give up bila kita semakin hampir dengan kejayaan !!

- Dr. Malinda



0 comments:

Post a Comment