Wednesday, 24 October 2018

DOKTOR SURUH KURUS SEBAB TUMIT DAH TUMBUH TULANG BARU!

Alhamdulillah. Sikit lagi nak capai target.

Nak sihat, kurus dan cantik 😘

Sebelum ni dah macam2 buat.

Makan pil langsing?

Memang langsing.

Bila stop, badan bagai di pam-pam!

Buat diet atkin?

Dah buat dan dah berjaya. Tapi itu dulu. Sebelum kahwin. Niat tak betul. Nak kurus sebab nak pakai baju cantik masa sanding nanti. Dah kahwin, badan bagai di pam-pam semula. Hahaha...


Dah beranak 3, kaki pula sakit.

Saya biarkan setahun sebab boleh tahan sakit. Saya jenis boleh tahan sakit. Sampai satu masa, saya seret kaki. Langsung tak boleh nak menapak. Baru la pergi hospital.

Doktor x-ray, tengok ada tulang tumbuh kat tumit! Dua2 belah kaki!. Heel spur namanya. (boleh google untuk info lanjut).

Doktor suruh buat fisio. Tapi kejap elok, kejap sakit balik. Jumpa doktor lain untuk second opinion.

Doktor suruh turunkan berat badan. Tiada cara lain. Doktor tak nak suggest potong tulang tu sebab sifat tulang, dia akan tumbuh semula.

Doktor tak nak suggest guna steroid. Sebab bila kesan steroid hilang, nanti sakit balik.

Akhirnya, saya terjumpa cara berkesan untuk turunkan berat badan. Tiada ubat digunakan.

Formulanya ialah tukar gaya hidup dengan bimbingan doktor. Segala panduan diberikan.

Saya tak boleh berjogging apatah lagi bersenam melompat2 sebab sakit kaki. Video senaman yang sesuai disediakan. Fitness coach pun ada, tunjukkan cara senaman yang betul supaya tak cedera.

Panduannya lengkap.

Yang penting kena kuat semangat.

Macam cikgu kat sekolah, cikgu bagi penerangan, bagi contoh. Kalau anak murid tak nak berusaha, manakan datang hasilnya. Betul?

Nak tengok gambar saya dulu dan kini?



Sado kan saya sebelum ni? huhuhu

Bukan niat saya nak menunjuk2. Tapi nak bagi semangat kat kawan2. Ayuh, kita boleh lakukan. Kerana ramai dah berjaya.

Gambar pertama selepas saya x-ray kaki.

Gambar kedua, selepas 4 bulan diet.

Gambar ketiga baru ambil 1 April yang lepas.

Saya nak share dengan kawan2 yang menghadapi masalah yang sama dengan saya.
Yang nak sihat tapi tak tau macam mana cara terbaik? Macam-macam yang kita cuba tapi belum berjaya sepenuhnya.

Ayuh sihat dan ceria bersama2.

Panjang sangat dah bercerita. Nak tau lebih lanjut, pm saya lah 😘

Sertai komuniti kami dalam #misiwajibkurus2019

WA saya di 010 452 0407


#jihadsihat
#slimmingmasterclass

0 comments:

Post a Comment